Jellegzetes karcsonyi csemege a szaloncukor, amelybl ma nagyon sokflt vsrolhatunk. A szaloncukor hres mestercukrszok mhelyeiben szletett a mlt szzadban, s csak nlunk maradt hagyomnyos nnepi dessg. Ez a finomsg otthon is elkszthet.
Szaloncukrot mr a mlt szzadban ksztettek a cukszszok, de az dessg igazn a szzadforduln vlt divatoss. A reformkorban - francia minta nyomn - jtt divatba a polgri laksokban a fogadszoba, azaz szalon, ahol karcsonyft lltottak, s gy lett a fn lv dszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jkai mg szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a nmet salonzuckerl szbl ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi Jzsef magyar-franczia szakcs s vllalkoz A legjabb hzi czukrszat cm kziknyve, amelyben tizenhtfle szaloncukrot r le, gy pl.: szalon-anansz czukorkk, szaloncrme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkk, szalon-pisztcz-czukorkk.
A budapesti Vendgltipari Mzeumban tallhatunk rgi szaloncukor-csomagol sztaniolpaprokat harmincfle sznben, s megcsodlhatunk egy "ricsel gpet" is. Ez a masina tulajdonkppen egy rojtoz gp, amellyel a szaloncukor paprjt egy mozdulattal lehetett berojtozni. A szzadforduln s a kt vilghbor kztt a cukrszok a stemnyek mellett fagylaltokat, cukorkkat, bonbonokat s szaloncukrot is ksztettek. A hres cukrszdkban nagy mennyisg szaloncukrot ksztettek az nnepek eltt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoldt is felhasznltak. A pozitv formkat tszitlt rizslisztbe mrtottk, s az gy keletkezett mlyedsbe ntttk a folykony cukrot. Amikor a cukor megdermedt s megszradt, kivettk s becsomagoltk. A paprra angyalkkat ragasztottak, s mr lehetett is a karcsonyfra akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magnak, hogy csillog cukrszdban vsroljon szaloncukrot a fra, ezrt sokan otthon ksztettk el a csemegt. Ha van idnk s kedvnk, mi is kszthetnk hzi szaloncukrot a karcsonyfra.
me, a recept:
Hozzvalk: 1 kg (barna)cukor, 3 dl vz, zest anyagok: darlt di, kaka, mogyor, marcipnmassza, kkusz, citrom. Bevonshoz: csokolds tortabevon.
A cukrot a vzzel fzzk addig, amg szlasodni nem kezd. Vkony drtbl hajltsunk gyrt, mrtsuk bele a masszba, s prbljunk meg buborkot fjni gy, mintha szappanbuborkot fjnnk. Ha ez sikerl, akkor mr megfelel a cukor llaga. A masszt ntsk vzzel kibltett porcelntlba, ntsnk a tetejre is egy kis vizet, s tegyk hideg helyre. Amikor mr nem meleg, akkor fakanllal keverjk addig, amg hfehr pp nem lesz belle. A ppet osszuk annyifel, ahnyfle cukrot szeretnnk kszteni. Keverjk hozz az zestket. Ezutn egy kicsit langyostsuk meg, hogy jl kenhet legyen, s hideg tlcn simtsuk el 1,5-2 cm vastagsgban. Amikor megdermedt a cukor s mr vghat, akkor vizes kssel vgjuk kis tglalap vagy kocka formkra. Ha szeretjk, vonjuk be csokoldval. Selyempaprt s sznes csomagolkat vgjunk mretre, rojtozzuk be szlt, s csomagoljuk be a cukorkkat. |
|